Meksikos virtuvė man labai primena amžiną fiestą, nes joje labai daug patiekalų yra puikūs bet kokio vakarėlio palydovai.
Tik pagalvokit, tacos, quasadilla, nachos, tortilla ir dar daugybė kitų, kurie vien tik pavadinimais kviečia linksmai praleisti laiką.
Vienas patiekalas yra būtent tas, kurio pavadinimas pirmiausia šauna į galvą išgirdus žodžius Meksikos virtuvė, tai – chilli con carne.
Dar 1529 m. vienas Pranciškonų vienuolis aprašė troškinius, pagardintus čili pipirais, kuriuos pasak jo turėtų šaltinių gamindavo Actekų sostinėje Tenochtitlane (dabartiniame Mexico mieste).
Mėsos naudojimas šiuose troškiniuose atsirado kartu su ispanų kolonistais.
Chilli con carne išvertus iš ispanų kalbos, reiškia čili pipirai ir mėsa. Kaip patiekalas šis troškinys buvo aprašytas 1857 m. knygoje apie Meksikos – Amerikos karą. Karo metu mėsą, pipirus ir prieskonius sudžiovindavo kartu į kubelius ir virdavo laikinose karinėse stovyklose.
Receptas:
800g maltos mėsos
Du svogūnai
Pora skiltelių česnako
Trys skardinės skirtingų konservuotų pupelių
800g konservuotų pomidorų (be odelių)
Keturių vidutinių saldžiųjų pipirų
100g kietojo sūrio
Čili pipirų
Smulkiai supjaustome svogūnus, juos pakepiname kol sumikštės, sudedame česnakus, maltą mėsą ir išmaišome iki birios konsistencijos. Pagardiname druska, pipirais, čiobreliais, raudonėliu.
Viską suverčiame į puodą. Į tą patį puodą krečiame nedideliais kubeliais supjaustytas paprikas, pupeles, susmulkintus pomidorus ir statome ant nedidelės kaitros troškintis. Kai užvirs, įdedame nepjaustytą čili pipirą. Tokiu būdu jis atiduos savo aromatą, bet ne aštrumą. Jei norite aštriai, dėkite smulkintus čili pipirus. Troškiname apie 30 minučių. Jei reikia, pridedame druskos ar kitų prieskonių.
Puikiai tinka apiberti kietuoju sūriu ir patiekti su karšta bagete.
https://gurmane.lt/produktas/purskiamas-alyvuogiu-aliejus-su-aitriosiomis-paprikomis/joje
No Comments