Kaip išsirinkti alyvuogių aliejų

Kaip išsirinkti alyvuogių aliejų

Kaip išsirinkti sveikiausią alyvuogių aliejų?

 

Nors alyvuogių aliejus – vienas sveikiausių gerųjų riebalų, tai labiausiai klastojamas
maisto produktas pasaulyje. Visi aukščiausios kokybės alyvuogių aliejai yra extra virgin, bet ne visi
extra virgin yra aukščiausios kokybės.
Vartotojui, besidominčiam sveikesne mityba, nelengvas iššūkis išsirinkti geriausią alyvuogių aliejų.
Tačiau yra keletas būdų, į ką atkreipti dėmesį renkantis. Vienas jų – skaityti produkto aprašymą
etiketėje. Kuo daugiau informacijos galite rasti, tuo labiau tikėtina, kad tai aukštos kokybės
produktas. Aukštais kokybės standartais besivadovaujantys gamintojai suteikia kuo daugiau
informacijos – nurodo cheminę sudėtį, aliejaus rūgštingumą (siekiama, kad būtų mažesnis nei 0,8
%), alyvuogių veislę (-es), derliaus surinkimo metodą, kilmės šalį ir gamintojo pavadinimą.
Etiketėje visada rasite aliejaus kategoriją. Aukščiausios kokybės pirmo šalto spaudimo alyvuogių
aliejus (extra virgin) – aukščiausia ir vertingiausia maistine prasme aliejaus kategorija.

Tamsus arba nepermatomas butelio stiklas. Kuo ilgiau šį produktą veikia šviesa,
tuo labiau jis praranda teigiamas savybes. Atsakingi aliejaus gamintojai suinteresuoti kuo ilgiau
išlaikyti nepakitusią kokybę, todėl vartojimui pateikia nepermatomoje pakuotėje.

Aprašyme ieškokite derliaus nuėmimo datos. Laikas šiam produktui nėra parankus.
Rinkitės tik paskutinio, šviežiausio derliaus alyvuogių aliejų. Įprastai alyvuogių aliejus galioja
18–24 mėnesius nuo išspaudimo. Nefiltruotas – apie metus.

Jei produktas paženklintas geografine saugomos kilmės vietos nuoroda, tai dar
vienas kriterijus, rodantis kokybę. Ženklinimas užtikrina, kad produktas pasižymi patikimumu ir
kokybės standartų garantija. Šalia ženklinimo raidžių būtinai turi būti serijos numeris (pvz.,
D.O.P./BI009032).

Pardavimo vieta. Net jei produktas atitinka išvardintus požymius, netinkamai laikant
pardavimo vietoje gali atsirasti vienas dažniausiai pasitaikančių defektų – apkartimas. Apkartusį
skonį galima atpažinti iš nemalonaus riebalų poskonio, primenančio sugedusių ir karstelėjusių
riešutų skonį. Šią neigiamą savybę aliejus gali įgauti per ilgai laikomas lentynoje, kurią nuolatos
veikia tiesioginiai saulės spinduliai arba ryškus apšvietimas.

Kitas pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus kokybės nustatymas – uostyti ir ragauti.
Bananų žievelės, pomidorų ir jų šakelių, prieskoninių žolelių, vaisiniai ir kiti gamtos kvapai –
teigiamos, labiausiai įsimintinos alyvuogių aliejaus aromato savybės. Sunku užuosti, jaučiamas
acto, šlapios paplėkusios medienos, pelėsio dvelksmas, tokio produkto geriau net neragauti. Aliejus

bus su defektais arba neatitiks aukščiausios kategorijos.

Atsižvelgiant į alyvuogių veislę, žaliavą ir gamybos metodą, skonis gali būti nuo
maloniai vaisinio, žolinio iki stipraus, charakteringo, aštraus ir kartaus. Aštru, stipru ir kartu –
didelio polifenolių kiekio ženklas, atspindintis teigiamas extra virgin savybes. Siekiant tinkamai
pajusti visus skonius, aliejus turi būti paskirstytas po burnos ertmę, kad liestųsi su visu burnos
paviršiumi, nuo liežuvio galo iki gomurio.

Nepaisykite spalvos. Spalva neturi įtakos alyvuogių aliejaus kokybei. Svarbu
nesižavėti žalesniu atspalviu. Kai kurios alyvuogių veislės suteikia blyškesnę spalvą, kitos – sodriai
žalią.

Visgi gerai pažinti alyvuogių aliejų nėra taip paprasta. Tai lavinamas įgūdis,
reikalaujantis tęstinio gilinimosi ir nuolatinio žinių kaupimo. Pasaulyje galima rasti studijų centrų,
kur žmonės mokosi apie alyvuogių aliejų: nuo alyvmedžių giraičių auginimo, gamybos technikos
iki tinkamo degustavimo bei išsamaus pažinimo.

Jei tik randate progą paragauti gero extra virgin, ragaukite kuo daugiau. Dalyvaukite
alyvuogių aliejaus degustacijos renginiuose ir, kiek įmanoma, lavinkite skonio receptorius. Tikėtina,
kad ragaudami įgusite pajusti skirtumus patys.

Rinkitės patikimus prekių ženklus ir gamintojus, žinomus dėl įsipareigojimo siekti
kokybės. Alyvuogių aliejaus gamyba – sudėtingas ir daug žinių reikalaujantis procesas. Tad
aukščiausios kokybės siekiantys gamintojai gali pagaminti palyginti nedidelius kiekius ir stengiasi
pasirūpinti, kad jais būtų prekiaujama nedidelėse nišinėse parduotuvėse, kurios geba tinkamai
konsultuoti ir patarti savo klientams.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.