Kas lemia alyvuogių aliejaus kainą

Kas lemia alyvuogių aliejaus kainą

Pastaruoju metu pastebima tendencija, kad alyvuogių aliejaus yra suvartojama vis daugiau ir daugiau. Jo paklausa kyla tose šalyse, kuriose apskritai nebuvo įprasta jį naudoti.  Matoma, kad gyventojai  didina alyvuogių aliejaus suvartojimą ir atsisako kitų sveikatai nepalankių sočiųjų riebalų. Be to vis populiarėja Viduržemio jūros mitybos būdas, kurio centre – alyvuogių aliejus. O jį galima pasirinkti iš įvairiausių regionų, skonių, cheminių parametrų, skirtingos kokybės ir  kainos.

Apsilankę  klientai,  teiraujasi „ o kuo jie skiriasi“, rodydami į kainą. Taigi šis tekstas apie aliejaus kainą ir nuo ko ji priklauso.  Nes kaina susideda iš  daugybės faktorių, galinčių turėti įtakos galutinei produkto vertei.

Pagrindiniai komponentai, kurie lemia alyvuogių aliejaus kainą:

  1. Alyvuogių rūšis ir jų kokybė:

Žalios, tvirtos, nepažeistos alyvuogės – tai aukštos kokybės požymis. Nuimant alyvuoges dar žalias, išgaunama ženkliai mažiau, bet nepalyginamai geresnės kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus nei iš pernokusių, prisirpusių ir jau spėjusių oksiduotis žemesnės rūšies alyvuogių. Iš ankstyvoje brandos stadijoje surinktų alyvuogių  išgaunamas aliejus pasižymės ypatingai aukšta verte.

  1. Gamybos būdas:

Tradicinis šalto spaudimo arba mechaninis metodas yra brangesnis, tačiau išlaiko daugiau maistingųjų medžiagų ir natūralaus skonio. Dirbant šiuo metodu aliejaus gavyba labai sumažėja, tačiau išlaikoma aukšta kokybė. Žemesnėje temperatūroje išspaudžiama ženkliai mažiau aliejaus nei pakėlus temperatūrą.

  1. Derliaus nuėmimo ir darbo sąnaudos:

Iš rankomis skintų alyvuogių išspaustas aliejus  būna brangesnis ir vertingesnis savo savybėmis nei iš automatiškai surinktų. Renkant rankiniu būdu labiau išlaikoma alyvuogių kokybė, nors darbo sąnaudos ir brangesnės, kas daro įtaką produkto kainai ir maistinei vertei.

4. Klimato sąlygos:

Kitas svarbus veiksnys, lemiantis derliaus sėkmę yra oro reiškiniai. Sausros, gausūs lietūs, stiprūs vėjai, šalnos – gali neigiamai  paveikti derlių, ir tai daro poveikį kainoms rinkoje. Klimato kaita jau nurodoma kaip blogo derliaus priežastis.

  1. Laikymo sąlygos:

Alyvuogių aliejaus laikymas kontroliuojamoje temperatūroje, sandėliavimo išlaidos bei transportavimas taip pat prisideda prie kainos.

  1. Sertifikatai ir kokybės kontrolė:

Ekologiškas alyvuogių aliejus, sertifikuotas pagal griežtas taisykles, dažnai yra brangesnis dėl papildomų auginimo ir sertifikavimo kaštų. Saugomos kilmės vietos nuorodos  ženklai taip pat gali padidinti produkto kainą, nes tokie aliejai yra pagaminti pagal specifinius standartus.

  1. Pakuotė:

Kaina taip pat priklauso nuo pakuotės kokybės. Stikliniai buteliai, ar kitos talpos gali padidinti produktų kainą, palyginti su paprastesne, pigesne plastiko pakuote.

  1. Rinkos paklausa ir pasiūla:

Pasaulinės rinkos dinamika, importo ir eksporto išlaidos, valiutų kursai ir geopolitinės sąlygos taip pat daro įtaką alyvuogių aliejaus kainai. Jei tam tikru sezonu sumažėja pasiūla dėl blogo derliaus, tai automatiškai kyla kainos.

Paskutiniu metu atkreipiamas dėmesys, kad vartotojai pasauliniu mastu vis labiau ieško kokybės. Kokia jūsų nuomonė apie alyvuogių aliejaus kainą? Kam teikiate didžiausią reikšmę? Kokybei ar kainai? Įdomu sužinoti jūsų nuomonę.

No Comments

Post A Comment