Naminis pesto

Naminis pesto

Manoma, kad pesto padažas atsirado Genujoj, Ligurijos regione, Šiaurės Italijoje. Šio regiono pilnas mineralų gruntas ir švelnus klimatas yra itin tinkamas augti bazilikams.
Pavadinimas Pesto yra kilęs iš žodžio „pestare“, kuris reiškia trinti, traiškyti. Traiškant ir trinant ingredientus marmūrinėje trintuvėje ir yra originalus gamybos procesas.
Pesto padažo šaknys siekia net senovės Romos laikus, tik tuomet jis buvo gaminamas trinant česnaką, sūrį, įvairias žoleles, alyvuogių aliejų ir balzaminį actą, o pats padažas buvo vadinamas „moretum“.
Pats „pesto alla genovese“ yra itin universalus ir gali būti naudojamas gaminant pastą, brusketas, pagardinti salotoms ir visur kur tik leidžia jūsų fantazija.

Gamyba.
Jei neturite trintuvės, galite naudoti virtuvinį kombainą, tik tuomet pasistenkite baziliko lapelius gerai atvėsinti šaldytuve, tokiu būdu pesto išliks ryškiai žalias (susiliesdami su metalu bazilikai oksiduojasi ir padažas gali įgauti tamsų, net truputį rudą atspalvį). Visi komponentai turėtų būti sausi.

Receptas:
50g baziliko lapelių
• 15g kedrinių pinijų
Dvi didelės skiltelės česnako
Žiupsnelis stambios druskos
30g permigiano-regiano, arba pecorino sūrio
40ml alyvuogių aliejaus

Į trintuvę sudedame česnaką ir žiupsnelį druskos ir sutriname iki košės, sudedame kedrines pinijas ir sutriname iki vientisos masės. Tuomet sudedame baziliko lapelius. Trinti reiktų sukamaisiais judesiais. Sudedame itin smulkiai sutarkuotą surį, išmaišome ir lėtai pildami aliejų sutriname padažą iki vientisos masės.

Jei naudosite virtuvinį kombainą, tuomet sudėkite pasmulkintą česnaką, druską, gerai atvėsintus baziliko lapelius ir ir pinijas. Smulkinkite su kombainu impulsais, kad ingredientai nuo trinimo neįkaistų. Kai visi produktai bus pakankamai smulkūs, suberkite sūrį ir toliau trinkite kombaine impulsiniais įjungimais lėtai pildami alyvuogių aliejų kol gausite jums patinkančią konsistenciją.

https://gurmane.lt/produktas/alyvuogiu-aliejus-imperiale-d-o-p/

No Comments

Post A Comment