Focaccia

Focaccia

Koks nuostabus jausmas yra mėgautis ką tik iškepta kvapnia ir minkštutėle duona, tačiau daugumas duonos kepimo namie atsisako dėl kartais itin sudėtingo kepimo proceso, kuomet reikia pasigaminti raugą, duoną ilgai kildinti ir minkyti. Tačiau yra duona, kurios gamyboje nereikalingas raugas, o ir minkyti jos visiškai nereikia. Tai nuostabi, net labiau nesaldų pyragą primenanti duona – Fokačia (Focaccia)

Istorikai mano, kad fokačią (focaccia) pirmieji pradėjo kepti Etruskai, arba senovės graikai, nors neraugintas plokščias duonas jau nuo neatmenamų laikų kepa visuose vidurio rytuose. Pats pavadinimas Focaccia kildinamas iš Romėniško „panis focacius“ ir tai tikrai nereiškia ponas, ar ponia fokačijai, o židinio duona mat tokias duonas senovės Romėnai kepdavo angliniuose židiniuose. Pats receptas itin išpopuliarėjo Prancūzijoje (fouasse) ir Ispanijoje (hogaza). Tradiciškai fokačia yra gardinama druska ir rozmarinu, tačiau yra daugybė variacijų kuomet ją galite gardinti alyvuogėmis, džiovintais pomidorais, ančiuviais, česnaku, sūriu, o jei pageidaujate saldžiau galite dėti medų, razinas, cukrų, citrinų žieveles ir pan.

Pateikiame tradicinį receptą, tačiau nepabijokite eksperimentuoti ir atrasti savo skaniausią derinį.

Receptas:

500 g kvietinių miltų;

Dviejų arbatinių šaukštelių druskos

7g sausų mielių

Apie 400ml šilto vandens

Extra virgin alyvuogių aliejaus

Persijotus miltus sumaišykite su druska, sausomis mielėmis. Į vandenį įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Vandenį po truputį pilkite į miltus ir maišykite. Tešla turi gautis lipni. Palikite porai valandų, kad mielės atliktų savo darbą ir gerai iškeldintų tešlą. Indą, kuriame kepsite, išklokite sviestiniu popieriumi ir pašlakstykite jį alyvuogių aliejumi. Į pakilusią tešlą įpilkite 5 šaukštus alyvuogių aliejaus, nestipriai išmaišykite ir sudėkite tešlą į kepimo indą. Pirštais tešloje pridarykite nedidelių duobių, pabarstykite rozmarinu. Jei norite pridėkite ant viršaus mėgiamų ingredientų ir šaukite į 220C įkaitintą orkaitę. Kepkite maždaug 25 minutes. Po 20 minučių kepimo, konditeriniu teptuku aptepkite Fokačią lydytu sviestu, kad gražiai apskrustų.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.