Trumai

Trumai

Virtuvės deimantai, žemės perlai, duoklė raganom. Tai daugybę pavadinimų turintis ir visų gurmanų, bei viso pasaulio maisto entuziastų vertinamas ir garbinamas grybas – trumas. Daugiausiai šis delikatesas auga pietų Prancūzijos ir šiaurės Italijos miškuose. Kaip ir visų šviežių grybų taip ir trumų galiojimo terminas yra trumpas, todėl Lietuvoje nėra taip paprasta jų įsigyti šviežių. Dažniausiai į kitas šalis jie siunčiami oro paštu specialiose pakuotėse. Surinktus trumus rekomenduotina suvartoti kiek įmanoma greičiau, tačiau tinkamai juos laikant nuostabiu jų skoniu ir aromatu galima mėgautis ilgiau nei savaitę. Trumus reikėtų laikyti šaldytuve nehermetiškai uždarytame indelyje, prieš tai kiekvieną atskirai suvyniojus ir popierinį rankšluostį. Popierinį rankšluostį reikėtų keisti kiekvieną dieną. Trumas, su kiekviena diena po nurinkimo, praranda dalį savo aromato, tačiau kai tik jį užtarkuosite ant šilto patiekalo, jūsų namai pakvips miško, samanų ir lazdyno riešutų aromatais. Trumą plauti reikėtų tik prieš pat jį naudojant. Tai daryti geriausia šaltu vandeniu ir šepetėliu. Nuplautą trumą gerai nusausinkite, nes perteklinė drėgmė ir šiluma yra jų didžiausias priešas.
Vienas geriausiai žinomų trumų auginimo regionų yra Pjemontas Italijoje. Juos čia renka beveik visus metus.

Daugiausiai yra renkami vasariniai „Tuber aestivum“. Jų sezonas prasideda gegužę, o baigiasi rugpjūčio pabaigoje/ rugsėjo pradžioje. Kita vasarinių/rudeninių trumų rūšis, kuri auga nuo rugsėjo iki lapkričio yra „tuber unicatum“. Tai juodieji trumai šviesiai gelsvu/rusvu vidumi su baltomis gyslelėmis. Dėl gausesnio derliaus ir mažiausiai intensyvaus aromato šie trumai yra pigiausi ir dažniausiai naudojami gaminant įvairius gaminius, užtepėles ir kitus produktus su trumais.

Rečiau sutinkami, labiau aromatingi ir itin vertinami yra žieminiai „Tuber melanosporum“. Jie renkami nuo lapkričio iki kovo mėnesio. Šių trumų išorė yra tokia pat kaip ir vasarinių, tačiau vidus yra tamsus ir išvagotas baltomis gyslomis.

Tačiau patys prestižiškiausi ir labiausiai geidžiami trumai, kuriais būtent ir garsėja Pjemontas yra Baltieji „tuber magnatum“. Jų sezonas trumpas ir trunka tik nuo spalio iki gruodžio mėnesio. Jie yra kvapniausi ir labiausiai vertinami visų virtuvės ekspertų, tačiau būtent dėl to jų kaina kartais gali siekti ir 500-600 eurų už vos 100g.

Gurmanė turi nuostabius partnerius Pjemonte, kurie gali patiekti visas šviežių trumų rūšis pagal jų sezoniškumą. Trumų kaina kinta kiekvieną savaitę priklausomai nuo kiek specialiai dresuoti keturkojai trumų medžiotojų draugai jų aptinka. Jums trumus galime pristatyti per 48h nuo jų surinkimo Pjemonto miškuose ir Jūs galėsite mėgautis nuostabiu, taip geidžiamu jų aromatu. Ir tuo pačiu turėti gabalėlį Italijos savo virtuvėje.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.