“Ispanijos virtuvės pasididžiavimas – Paella”

Nacionalinės ispanų virtuvės pasididžiavimas – nuostabiosios paelja (paella). Kaip trumpai ir aiškiai aprašytį vieną populiariausių ispanų (labiau Valensijos regiono) patiekalų ? Už šio patiekalo atsiradimą sau „laurus“ kabinasi Valensija, tačiau paplitusi ji visoje Ispanijoje, o pasak kai kurių šaltinių yra beveik 800 jos paruošimo būdų. Mes gaminome labiau Katalonijos regione paplitusią versiją naudojant vištieną, o štai Valensijiečiai vietoj vištienos deda kalmarus.

Paminėsiu , kad tinkamiausia gaminti natūralioje ugnies kaitroje ir specialioje keptuvėje su dviem rankenomis. Tradicinė pagamintos paeljos keptuvės vieta – stalo viduryje, būtinai su mediniu šaukštu, o pačios dalybos privalo vykti tik prie stalo ir tik iš bendros keptuvės.

Kadangi gaminome didelėje, net 40 cm skersmens keptuvėje, todėl galima proporcingai mažinti normas pagal Jūsų turimą indą ar valgytojų skaičių.

Taigi receptą paliekam čia:

Apvalūs ryžiai (Arborio arba Risotto) – 500 g

Vištienos sultinys – apie 1,5L (ęsant poreikiui papildyti)

Vištiena – 500 g

Įvairios jūrų gėrybės: midijos be kiauto – 150 g; midijos su kiautu (papuošimui) – 20 vnt; blyškiosios krevetės – 10 vnt; tigrinės krevetės – 8 vnt; maži virti aštunkojai – 500 g;

Čiorizo dešra – 200 g

Paprika – 1 vnt.

Konservuoti pomidorai – 400 g

Alyvuogių aliejus – kiek reikia pakepti daržovėms ir vištienai

Svogūnas – du vidutiniai

Česnakas – keturios skiltelės

Šafranas – keli siūleliai (prieš tai užpilti karštu vandeniu)

Druska, pipirai, rūkyta paprika

Keletas šakelių petražolių

Jei nuspręsite gaminti su aštunkojais, juos reiktų pasiruošti prieš gaminant:

Į lėtai verdantį vandenį įdėkite truputį pipirų, kelis lauro lapus, truputį druskos. Virti reiktų apie 45 minutes. Išvirtus aštunkojus sudėkite į keptuvę ir truputį juos pakepkite alyvuogių aliejuje.

Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite smulkintą česnaką, svogūną bei paprikas. Kepiname lengvai, mažoje temperatūroje, kad labiau troškintųsi (kitaip vadinamas „sofrito“). Toliau dėkite gabalėliais pjaustytą vištieną, berkite druską, rūkytą papriką, pipirus. Daržovėms suminkštėjus sudėkite pomidorus ir leiskite 10 minučių pasitroškinti kol nugaruos didesnė pusė drėgmės. Suberkite ryžius juos kuo tolygiau paskirstant po visą keptuvę ir kepkite 150 C temperatūroje. Leiskite jiems pakepti kelias minutes ir sugerti likusias daržovių ir pomidorų sultis. Tuomet tolygiai paskirstydami supilkite sultinį. Dėmesio – nuo šio momento Paeljos maišyti NEBEGALIMA. Leiskite pavirti 5 minutes ir sudėkite jūros gėrybes. Kam patinka kartu su jūros gėrybėmis galite įberti kelias saujas žalių žirnelių. Toliau kepkite apie 10 minučių, arba kol ryžiai taps minkšti, o visas sultinys bus susigėręs. Baigus gaminti padėkite visą keptuvę ant lentelės ir uždengę ją folija palaikykite kelias minutes, kad visas patiekalas galutinai susistovėtų.

Prieš tiekiant apiberkite smulkintomis petražolėmis. Galite ant viršaus užspausti citrinos sulčių.

Beje Ispanijoje itin vertinama, kai ryžiai truputį prikepa prie keptuvės apačios, jie tai laiko tobulu paruošimu, štai kodėl ryžių maišyti negalima.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.