Panzanella salotos skaičiuojančios šimtmečius

Panzanella salotos skaičiuojančios šimtmečius

Vasara suteikia mums gausų šviežių daržovių pasirinkimą, o dubuo vėsių ką tik iš daržo priskintų salotų gali būti tikra atgaiva.

Vienos nuostabesnių vasarinių salotų yra jau ne vieną šilmtmetį skaičiuojančios Panzanella.
Tik štai šios salotos turi vieną keistą ir salotoms ne itin būdingą ingredientą – duoną. Pats žodis Panzanella susideda iš „pane“ (duona) ir zanella (siubos dubuo). O kilo šios nuostabios salotos iš Toskanos, tiksliau iš Toskanos kaimiečių pomėgio mirkyti pasenusią bedruskę duoną vandenyje ir vėliau maišyti ją su svogūnais, agurkais, actu ir alyvuogių aliejumi.

Pats receptas bėgant metams keitėsi ir mirkytą, pasenusią duoną pakeitė skrudintos duonos skrebučiai, svogūnai tapo tik nedidelis šių salotų papildinys, o pagrindinės daržovės vietą užėmė sultingieji raudonskruosčiai pomidorai, kurie į Italiją buvo atvežti tik 16a.

Receptas:
500g pomidorų
Dvi saujos skrudintų baltos duonos gabalėlių
Du nedideli šalotiniai svogūnai (arba raudonieji)
Truputis petražolių ir šviežių bazilikųų
100g mocarelos sūrio.
Pomidorus supjaustome sudedame į indą, pabarstome druska ir paliekame 15-20 min. Pomidorų išskirtas sultis perpilame į kitą indą, kuriame gaminsime padažą. Sudedame likusius supjaustytus ingredientus. Taip pat galime įdėti agurkų, paprikos ar špinatų.

Padažui:
60ml alyvuogių aliejaus
30ml raudonojo vyno acto
Šaukštelis dižono garstyčių
Dvi sutrintos skiltelės česnako,
Čiobrelių, pipirų.
Viską supilame į indelį su pomidorų išskirtomis sultimis ir gerai suplakame. Padažą pilame į salotų dubenį ir mėgaujamės.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.