Austrės

Austrės

Austrių galima paragauti įvairiose pasaulio vietose, nors labiausiai šis prabangus delikatesas siejamas su Prancūzija.

Austrių istorija ilga ir labai turtinga, siekia dar romėnų laikus. O 1866 m. augant austrių paklausai, Arkašono (Prancūzija) rajone didėjo ir austrių deficitas.
Tuomet, gavus leidimą, jos buvo importuojamos iš Portugalijos. 1968 m. laivas, plukdęs austres, pateko į audrą ir pasislėpė įlankoje.
Audra tęsėsi, o krovinys ėmė gesti, tad kapitonas nutarė austres išversti į jūrą.
Dar gyvi moliuskai greitai prisitaikė prie naujų gyvenimo sąlygų ir gan sparčiai išplito.

Prieš pradedant ruošti austres namuose, jas gerai nuplauname, pažiūrime ar visos geldelės pilnai užsidarę. Jei ne, tuomet stuktelim, kad užsidarytų.
Jei geldelė neužsidaro, tokią austrę reiktų išmesti. Kad austrė lengviau atsidarytų, patariama užlašinti citrinos sulčių. Atidarius austrę, atpjauname ją nuo kiauto.

Prie austrių ruošiame padažą. Jų receptų yra įvairiausių. Vienas jų – prancūziškas Mignonette – 1 a.š. maltų pipirų, 100 ml balto arba raudono vyno acto (balzaminis actas), 2 šaukštai smulkiai pjaustytų šalotų arba saldžiųjų svogūnų, druskos pagal skonį. Padažą išmaišome. Austres dedame ant grūsto ledo, šalia dedame atvėsintą padažą, keletą skiltelių citrinų ir gardžiuojamės.

Profesionalai sako, austrės -visiška Prancūzija. Klasika ir elegancija.

Prancūzams net nekyla klausimas su kuo jas derinti… Austres jie užsigeria šampanu.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.