Tartaras

Tartaras

Tartaras yra vienas tų paiekalų, kurie nepalieka abejingų. Tai yra kapota žalia mėsa pagardinta svogūnais, kaparėliais, pipirais, vorčesterio padažu ir ant viršaus „paguldytu“ kiaušinio tryniu.

Pasak legendos, kurią dar 13-ame amžiuje išpopuliarino prancūzas Jean de Joinville, totorių kariai neturėdavo laiko, kada gamintis maisto.
Tad dėdavo arklienos gabalėlius po balnu ir jodinėdami ją taip sutrindavo ir valgydavo „žalią“.

Tačiau šis prancūzas greičiausiai totorių niekada nebuvo sutikęs ir šia istorija tik norėjo parodyti, kad jie buvo necivilizuoti.

Yra manoma, kad tartaras pradžioje tikrai buvo gaminamas iš arklienos, kol jos neuždraudė katalikų bažnyčia. Taip tartaro gamyboje įsivyravo jautiena. XIXa šis patiekalas išpopuliarėjo Europoje, o ypač Prancūzijoje ir Vokietijoje.

Šiandien galima rasti labai įvairių tartaro versijų, gaminamų tiek iš mėsos, tiek iš žuvies.
Mes su Jumis pasidalinsime žalios lašišos tartaru.

Taigi dviejoms porcijoms Jums reikės:

200g lašišos file (galite naudoti ir rūkytą ir sūdytą, ir žalią)
1 vidutinio šalotinio svogūno (arba 1 raudono)
1,5 vš kaparėlių
1vš dižono garstyčių
1vš grietinės
2vš alyvuogių aliejaus
0,5 žaliosios citrinos
Krapų, druskos pipirų pagal skonį.

Svoguną sukapojame itin smulkiai ir apipilame jį citrinų sultimis bent 10-čiai minučių.
Lašišą kuo smulkiau supjaustome, sudedame kaparėlius, garstyčias, grietinę, alyvuogių aliejų, svogūnus (su juose buvusiomis citrinų sultimis), krapų, druskos (nepamirškite, kad kaparėliai sūrūs), pipirų pagal skonį.

Viską išmaišome, pašaldome šaldytuve, kad šiek tiek sustingtų. Į lėkštę dedame formą, į jos vidų – pusę paruošto tartaro. Šaukšteliu šiek tiek viską paspaudžiame. Lėtai nuimame formą ir mėgaujamės.

Galite pateikti su keliomis riekelėmis paskrudintos bagetės

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.