Dorada

Dorada

Ar girdėjote, kad pirmus trejus metus ši žuvis būna patinėlis ir tik vėliau virsta į patelę?

Ši žuvis yra žinoma daugeliu vardų. Gilt-head bream Anglijoje, dorade royale Prancūzijoje, ar orata Italijoje. O štai iš Ispaniškai dorado reiškia – paauksuotasis. Būtent už auksines dėmeles aplink akis pasak graikų legendų ją garbino Afroditė, o iš po vulkaninių pelenų išvaduotame senovės Pompėjos mieste ją galima rasti išdidžiai pavaizduotą mozaikose.

Ir iš tiesų visame viduržemio jūros regione Dorada yra tikras auksas virtuvėje. Ypatinga ne tik dėl išraiškingo skonio ar mažo kaulų kiekio, bet ir vertingų maistinių savybių.

Viduržemio jūros šalyse dorados kepamos su galva ir uodega. Ir iš tiesų ji iškepta visa yra žymiai skanesnė.

Receptas:
Mėgstamos žolelės (pasirinkite pagal savo skonį, tai galėtų būti petražolės, laiškinis česnakas, rozmarinas, čiobrelis), gali būti ir pankolis
Sviestas – 2 doradoms apie 40 gr.
Česnakas
Druska, pipirai
Citrina (nebūtinai, kartais ji paleidžia kartumą)
Žuvį išvalome, nuplauname. Įpjauname skersai keletoje vietų. Prieskonines žoleles, česnaką susmulkiname, trumpai pakepame svieste. Į šį paruoštą sviestą sudedame pipirus, druską ir juo įtriname žuvį. Dedame į 180°C įkaitintą orkaitę 20-25 min. arba dėkite ant grilio.

Skanaus

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.