Pavlova

Pavlova

Tiek australai, tiek Naujosios Zelandijos gyventojai nesutaria, kuriems priklauso šio jau šimtą metų skaičiuojamo deserto receptas. Taip sutapo, kad kai 1926 m. primabalerina A. Pavlova šoko Australijos scenose, buvo iškeptas iki tol nematytas tortas. Jį kepę konditeriai įžvelgė neabejotinų torto ir balerinos panašumų. Baltas ir lengvas,tarsi pati balerina kepinys jiems priminė lengvą, lyg jokių pastangų nereikalaujantį šokį, o kantrybė, kurios reikėjo išplakti baltymus, be elektrinių plaktuvų (nes jų dar nebuvo) – ilgas ir sunkias repeticijas. Šis tortas sparčiai išpopuliarėjo, o pavadinimas prigijo.
Zelandiečiai teigia, kad tokį morengo desertą išrado dar anksčiau. Ir žiemos švenčių metu jį neša ant savo stalo, nes šis desertas laikomas tradiciniu jų šventiniu patiekalu.

Receptas:
8 kiaušinių baltymai
400 g cukrus
1 a.š. krakmolo
1 š. acto m
500 g. maskarponės
400 ml 30% riebumo grietinėlės
Pusės citrinos sulčių
Uogos, rozmarino šakelės papuošimui

Kiaušinių baltymus supilame į kepimo indą ir plakame tol, kol jie tampa putomis. Cukrų dedame po šaukštą maždaug kas minutę, kai ištirpsta prieš tai įdėtas cukrus. Apsišarvuokite kantrybe, nes plakimas gali užtrukti, o skubėti čia jokiu būdu negalima. Kai įplakame visą cukru paplakame dar keletą minučių ir tada įplakame krakmolą ir actą.
Orkaitę įkaitiname iki 130C. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, kad būtų lengviau suformuoti norimos formos morengą pagal jūsų turimą tortinę apsibrėžkite pieštuku reikiamo dydžio apskritimą. Formuodami viršų padarykite šiek tiek įdubusį, kad būtų kur sudėti kremą. Kepkite 30 min. Tada sumažinkite temperatūrą iki 100C ir kepkite dar 3,5h. Iškeptą morengą palikite orkaitėje. Svarbu, kad morengas gerai išdžiūtų.
Ruošiame kremą.
Gerai atšaldytą maskarponės sūrį dedame į plakimo indą. Įmaišome cukrų, citrinų sultis ir plakame apie minutę. Tuomet supilame grietinėlę ir plakame kol kremas pasidarys tirštas. Gautą kremą sudedame ant paruošto morengo ir išlaisviname savo fantaziją puošyboje. Skanaus!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.