Visi, kurie keliavo artimuosiuose rytuose tikrai yra ragavę įvairių vietos meze (užkandžių).
Pradėjus domėtis, koks gi meze yra labiausiai paplitęs, nustebino pamačius gerai pažįstamą graikų pasididžiavimą – tzatziki.
Pasirodo, kad pats žodis tzatziki yra kilęs iš turkiško cacik, o paties užkandžių padažas manoma kilęs iš senovinio tarator, kurį dar viduramžiais Turkijoje ir Balkanuose gamindavo iš jogurto ir agurkų. Įvairiose rytų šalyse galima rasti įvairių priedų dedamų į šį meze, tokių kaip mėta, čili ar net žemės riešutų ir bazilikų. Tačiau pagrindiniai komponentai visur tie patys, tai jogurtas ir agurkai. Į šį užkandį dažniausia mirkoma duona, ar įvairios daržovės. Taip pat jis naudojamos su mėsos patiekalais, tokiais kaip kebab, kofta ar kitais. Kai kuriose šalyse jį skiedžia su vandeniu ir patiekia kaip šaltą sriubą.
Taigi pateikiame Jums bazinį cacik, o Jūs pamėginkite paeksperimentuoti ir atrasti savo mėgstamiausią.
Reikės: 400g graikiško jogurto Trys trumpavaisiai agurkai Du v. š. alyvuogių aliejaus Dvi skiltelės česnako Šlakelis citrinų sulčių. Agurkus perpjaukite ir išskuobkite sėklytes. Sutarkuokite juos per smulkią tarką ir gerai nusunkite skystį. Sudėkite nusunktus agurkus į jogurtą, tada sutrintą česnaką, įspauskite citrinos, įpilkite alyvuogių aliejaus ir įberkite žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišykite. Ir mėgaukitės.
No Comments